Min mormor på hendes 80 års fødselsdag.

 

Vores søn Kasper var netop født 14 dage før, og hun så ham for første gang denne dag. Hun var altid så glad for sine oldebørn.

 

 

 

 

Ungdomsbilleder af Gerda

Gerda – måske fra konfirmationen

 

 

Gerda på cykel ca

Postkort med Gerda ca. 17 år og Else

Gerda på cykel ca

Bagsiden af postkortet

 

 

Gerda og Alfred

 

 

Karla, Gerda’s søster

 

 

Jens Aage, Gerda’s bror

 

 

Carl Levy, Gerda’s bror

 

 

Richard, Gerda’s bror

 

 

Rosa, Gerda’s søster

 

 

Kaj, Gerda’s bror

 

 

Erna Else, Gerda’s søster

 

 

 

Her er Gerda til venstre, - men jeg ved ikke hvem de andre damer er, - men jeg gætter det er hendes søstre.

 

 

Gerda og Alfred er begravet på Alsønderup kirkegård

 

 

Niels Peter og Laura med børn ca. 1918

 

 

 

 

Sølvbryllup 1929

 

 

Niels Peter

 

 

Laura

 

 

 

Ane Kristine Larsen’s dødsannonce

Min Mormor, Gerda

 

 

Min mormor Gerda Andersen (født Nielsen) blev født den 10 juni 1916 i Tumlingehus ved Esrum sø. Hun var det 9. barn i søskendeflokken, som blev på 10 børn, - hvoraf det ene dog døde efter kun en måned. Hendes ældre søskende var:

·       Karla Agnete Cecilie Nielsen

·       Anna Mathilde Sofie Kristine Nielsen

·       Rosa Edith Inger Nielsen (tvilling til Anna, - døde efter 1 måned)

·       Jens Aage Hjalmar Nielsen – kaldet Aage

·       Carl Levy Henry Nielsen – kaldet Levy

·       Rikard Sigfred Skyum Nielsen

·       Rosa Edith Inger Nielsen (bemærk samme navn som søster, der døde)

·       Kaj Thorkild Sofus Nielsen

Og hendes lillesøster var:

·       Erna Else Elisa Nielsen – kaldet Else

 

 

 

Begivenheder 1916:

 

·       Sommertid afprøves for første gang i Danmark.

·       Første verdenskrig raserer.

 

Kilde: Wikipedia

I folketællingen fra 1916 ses det, at kun Levy, Rikard, Rosa og Kaj boede hjemme i Tumlingehuset da mormor blev født. I Tumlingehuset boede dog også familien Godtfredsen på 6 medlemmer, - med børn på samme alder som i mormors familie, - så der har været mange at lege med.

 

Faddere til mormor var Niels Peter Petersen og hustruen Karen Marie Petersen som boede i Graverhus ikke langt fra Tumlingehuset. Mormors far og mor boede selv i Graverhus i 1906, dog ikke sammen med Niels Peter Petersens familie, - men det har de måske gjort mellemtiden. De må i hvert fald have haft et godt forhold til hinanden, siden de bliver faddere til mormor. På billedet til venstre ses hvor Tumlingehus og Graverhus ligger ved Esrum sø.

 

Tumlingehus

Jeg har fundet nedenstående om Tumlingehus på hjemmesiden: http://www.danskefilm.dk/lokation.php?id=286&film_id=62 (der er også billeder af huset på denne side):

                         

Tumlingehus er det næstnordligste skovløberhus ved bredden af Esrum Sø, oprindelig opført i 1600-tallet.

Imellem 1857 og 1898 blev huset revet ned og genopført på sin nuværende plads, godt 100 meter længere mod nord.

Det blev kraftigt ombygget i 1904, og udhuset blev samme år opført for 1.275 kr. af snedkermester M. Egelund, Esbønderup Skovhuse. Der blev indlagt elektricitet i 1958. Begge huse fremstår stadig i oprindelig stil med stråtag og sprossevinduer.”

 

Familiebillede ca. 1920

Dette familiebillede er fra ca. 1920. Det er taget ved Graverhus, som var et ”hundekoldt og dårligt træhus”. Det er kun lykkedes at få sat navn på nogle af personerne indtil videre:

 

 

 

 1. Anders Madsen (Karlas mand)
 2. Bent (Anders’s søn)
 3. Niels Peter.
 4. Kaj?
 5. Levy.
 6. Laura
 7. Aage
 8. Richard
 9. .
 10. Karla
 11. .
 12. .
 13. .
 14. .
 15. .
 16. .
 17. Gerda (Aages kone) ?
 18. Gerda
 19. .
 20. .

 

 

Konfirmeret i 1930

I 1925 er mormors far iht. folketællingen blevet skovløber og i 1929 flytter familien til Nejedehus – et skovløberhus i Nejede Vesterskov som ligger i Alsønderup sogn, hvor også mormor blev konfirmeret den 5. oktober 1930.

 

På hjemmesiden http://www.hillerod.dk/upload/stab_faellesfunktioner/sekretariatet/lokalhistorie/stednavne.pdf  har jeg fundet dette om navnene på Alsønderup og Nejede:

 

 

Gift i 1935

Mormor blev gift med Alfred Andersen da hun var 19 år, den 14. april 1935 i Maarum Kirke. Jeg undrer mig lidt over hvorfor de bliver gift i Mårum, når de nu begge holder til i Alsønderup, og ingen tidligere tilsyneladende har haft tilknytning til Maarum. Mon mormor har vidst, at hun var gravid med deres første barn, Johannes, som fødtes den 31. december samme år?

 

Børn

Mormor og morfar fik 5 børn. Men mormor var faktisk gravid 10 gange, - heraf altså 5 dødfødte og aborter.

 

·       Johannes

·       Ingrid

·       Ove

·       Hugo

·       Svend

 

 

Her er min mormors stamtræ, så langt som jeg er kommet i min slægtsforskning.

Under stamtræet kan du læse mere om slægten.

 

 

 

Gerda’s forældre, Niels Peter og Laura
(mine oldeforældre)

 

Niels Peter Nielsen

Gerda’s far Niels Peter Nielsen blev født den 28. april 1881 i Græsted sogn. Han havde 2 store søstre, Karoline Johanne Nielsen, født 1875 og Rasmine Larsine Nielsen født 1878.

 

Niels Peter var ofte med sin far ude og synge for at tjene til livets ophold.

 

Konfirmation

Niels Peter blev konfirmeret i 1895 i Græsted. På dette tidspunkt var hans far afgået ved døden, og Niels Peter boede hjemme hos sin mor.

Begivenheder 1881:

·       Zar Alexander 2. af Rusland dræbes ved bombeattentat.

·       Storbritannien anerkender den Sydafrikanske Republik.

·       Louis Pasteur opdager en vaccine mod miltbrand.

 

Kilde: Wikipedia

 

Erhverv

Niels Peter har åbenbart opholdt sig i en periode i Lyngby, - det fremgår af folketællingen, at han kom derfra i 1900 og tog ophold i Esbønderup sogn. I 1901 var han som 20-årig tjenestekarl hos Skovfoged, Christen Christensen i ”Thorup Skovfogedbolig”, - så allerede som ganske ung var det givet, at han skulle arbejde i skoven.

 

Ved Gerda’s dåb i 1916 står anført at han er skovarbejder. I folketællingen for samme år står at han var Arbejdsmand og ansat af staten. Han tjente 1.200 kr. om året og havde en formue på hele 800 kr. Han betalte 2,02 kr. i skat til staten og 16,80 kr. til kommunen. Han betalte således samlet under 1,6 % i skat, - bare det var sådan i dag, - og så alligevel ikke.

 

Aktiv i politik m.m. og kunne fejre jubilæum

Niels Peter når at holde jubilæum som ”medarbejder i Statsskovvæsenet” og kom da også i avisen, - jeg ved dog ikke hvilken avis eller i hvilket årstal. Det fremgår af notitsen, at han var meget aktiv i både det politiske og i sognet.

 

Laura og Niels Peter samt døtrene Gerda og Else (muligvis en nabo). Hesten hed Frits.

 

Laura Petrea Karen Marie Larsen

Gerda’s mor blev født den 1. juni 1881 i Faxemose ved Græsted. Lauras forældre var ikke gift. Hun blev også konfirmeret i Græsted, det var den 6. oktober 1895. Laura kom allerede som 7-8 årig ud at tjene hos en bonde. Hun strøede møg med fingrene, da hun var for lille til at håndtere en greb.

 

Gift i 1901

Niels Peter og Laura var barndomsvenner og blev gift den 1. juni 1901 i Esbønderup kirke. De bor begge på dette tidspunkt i Saltrup, som ligger ved Græsted.

Børn

Laura og Niels Peter fik allerede i før de blev gift datteren Karla i 1899. Niels Peter står i kirkebogen for Karla’s dåb som ”udlagt selvanmeldt barnefader”. Laura bor, inden hun nedkommer, på Dønnevælde Teglværk i Græsted. I 1901 bor hun hos sin mor Ane Kristine sammen med datteren. Ane Kristine bliver på dette tidspunkt forsørget af fattigvæsenet, så det har nok været trange kår, de har levet under. Tvillingerne Anna og Rosa bliver også født før Laura og Niels Peter bliver gift. Anna og Rosa blev født den 17. marts 1901, men Rosa døde den 26. april på Esbønderup sygehus, - altså kun en måneds tid efter fødslen. Niels Peter og Laura bliver så viet en måneds tid efter denne tragiske hændelse.

 

Niels Peter og Laura får i perioden 1899 til 1921 10 børn, - hvoraf det ene altså dør lige efter fødslen. Der udover har de fået 4 andre børn, som enten var dødfødte eller døde senere. De ni børn, der lever, bliver næsten alle født med ca. 2 års mellemrum, - så der har været nok at se til.

 

Graverhus og Tumlingehus

Iht. Folketællingen boede Niels Peter og Laura i Graverhuset i Gribskov i 1906. I 1911 var de flyttet til Tumlingehus ikke langt fra Graverhuset, også i Gribskov. Her bor de indtil 1929, hvor Niels Peter er blevet skovfoged og de flytter til Nejede hus i Nejede Vesterskov ved Alsønderup.

 

Børn

·       Karla Agnete Cecilie Nielsen

·       Anna Mathilde Sofie Kristine Nielsen (Tvilling til Rosa)

·       Rosa Edith Inger Nielsen (Tvilling til Anna)

·       Jens Aage Hjalmar Nielsen – kaldet Aage

·       Carl Levy Henry Nielsen – kaldet Levy

·       Rikard Sigfred Skyum Nielsen

·       Rosa Edith Inger Nielsen

·       Kaj Thorkild Sofus Nielsen

·       Gerda Karitha Marie Nielsen

·       Erna Else Elisa Nielsen – kaldet Else

 

Død

Ved Niels Peters død i 1954 står anført, at han døde i Allerød og efterlod sig ægtefællen Ane Helene Bolette Sørensen Christiansen f. Schmidt. Min mor husker, at Niels Peter fik en husbestyrerinde efter Laura døde. Derefter fik han en anden husbestyrerinde, Ane, som han senere giftede sig med. Ane havde 3 børn fra tidligere, - Hilbert, Ebba og Peter. Hilbert boede hjemme hos Anna og Niels Peter, da de boede i nærheden af ”Rødeport Savværk ” i Allerød/Lillerød. Før da boede Niels Peter på Aggebovej i Allerød. Mor husker også, at det var Niels Peters ønske, at han skulle begraves i Alsønderup på samme gravsted som Laura, og hans navn skulle stå på samme gravsten.

 

 

 

Gerda’s farmor og farfar, Jens og Ane Marie

(mine tip-oldeforældre)

 

Farfar

Jens Nielsen blev født den 5. april 1845 i Græsted. Han var tvillingebror til Ole. Da han blev gift, boede han i Valby.

 

I folketællingen fra 1890 er Jens blevet invalid og han er død ved sønnen Niels Peters konfirmation i 1895.

 

Farmor

Ane Marie Sophie Larsen blev født i ca. 1846, - hun var 24 år ved vielsen og kom fra Aggebo Skovhuse, der ligger tæt ved Græsted.

 

Vielse

Jens og Ane blev viet i Græsted kirke den 2. september 1870. Vidner var Jens Mortensen, Aggebo og Hans Nielsen også fra Aggebo.

 

Børn

·       Karoline Johanne Nielsen

·       Rasmine Larsine Nielsen

·       Niels Peter Nielsen

 

Begivenheder 1845:

 

·       Alle danske kolonier på indisk område sølges til Det britiske Ostindiske kompagni for 1.225.000 rigsdaler.

·       Gennemgravning af Solbjerget / Valby Bakke bliver påbegyndt i 1845 ved Vigerselv Allé, for at jernbanen kunne komme igennem mellem Enghave Station og Valby Station.

 

Kilde: Wikipedia

 

 

 

 

Gerda’s morfar og mormor, Christian og Ane Kristine

(mine tip-oldeforældre)

 

Morfar

Christian Olsen står anført som udlagt barnefader ved Laura’s dåb og mere ved jeg ikke om ham.

 

Mormor

Ane Kristine Larsen blev født den 26. februar 1852 på Græsted Overdrev og døbt i Græsted kirke. Ved datteren Laura’s konfirmation boede hun også på Græsted overdrev. Hun døde ugift den 24. juni 1918 i Tumlingehus og blev begravet på Esrum kirkegård. Hun boede altså hos datteren og svigersønnen i Tumlingehus, da hun døde 67 år gammel. Iht. Folketællingen fra 1916 boede hun ikke i Tumlingehus, så det har kun været i hendes sidste tid, at hun boede i Tumlingehus sammen med Niels Peter, Laura og deres 4 børn på dette tidspunkt.

 

Iht. Dødsannoncen står der ”på børns og svigerbørns vegne”, - hun må altså have fået andre børn end Laura, - dem har jeg dog ikke identificeret endnu.

 

Begivenheder 1852:

 

·       Den anden London-protokol underskrives – Protokollen fastslog, at det danske monarki bestod af Kongeriget Danmark med hertugdømmerne Slesvig, Holsten og Lauenburg, og at prins Christian af Gluksborg skulle arve den danske trone.

 

Kilde: Wikipedia

Børn

·       Laura Petrea Karen Marie Nielsen

·       ?

 

 

Gerda’s oldeforældre – Jens Nielsens forældre, Niels og Maren

(mine 2 x tip-oldeforældre)

 

Jeg ved kun om Jens Nielsens forældre, at de hed Niels Pedersen og Maren Olesdatter og at de ved Jens’s dåb i 1845 boede i Fjellingstrup ved Gilleleje.

 

Børn

·       Jens Nielsen

·       Ole Nielsen

De var tvillinger.

 

 

Gerda’s oldeforældre – Ane Kristine’s forældre, Lars og Karen

(mine 2 x tip-oldeforældre)

 

Jeg ved heller ikke så meget om Ane Kristines forældre. De hed Lars Jørgensen og Karen Hansdatter. Lars var Afbygger og Karen var 44 år ved Ane Kristines dåb.

 

Ved Ane Kristines dåb er vi tilbage i 1852 og kirkebøgerne bliver lidt svære for mig at tyde, - men jeg har dette fra kirkebogen om hendes faddere og måske er det slægtninge til Lars og Karen. – Det kan være jeg finder ud af det en dag….

 

 

Bopæl

Jeg har fundet Lars og Karen i en folketælling fra 1855 hvor nedenstående børn er nævnt:

 

Børn

·       Christian Larsen, 13 år

·       Hans Larsen, 9 år

·       Ane Kristine Larsen, 3 år.

 

Ved Laura’s dåb er nævnt en Hans Larsen, som står fadder, - det kunne være hendes onkel, Ane Kristines bror.

 

 

 

Kilder:

Statens Arkiver for kirkebøger, folketællinger m.m.

Internettet

Fortællinger og materiale fra min familie, bl.a. min mor, min morbror, min kusine samt min mors kusine og hendes mand.