Arne som ung. Årstal ukendt.

 

 

Valnøddevej 3, København

Billedet er taget i 2004, på en københavnertur med far. Huset stod den dag som far husker det fra hans barndom. Det var her familien boede i stueetagen og Anna boede på førstesalen.

 

 

 

Vielse 1931.

Helga 22 år og Arne 23 år.

 

 

 

Det var en bus som denne, Arne var chauffør på.

 

 

Billede fra Arne til far på hans 20 års fødselsdag i 1955 Arne er altså 47 år. Han blev 52 år.

Bagsiden af billedet:

”Dallund” var, ifølge far, et ”gigtsanatorium”

 

 

Den første købmandsbutik i Nejlinge, om Arne og Helga drev. Far havde værelse på første sal i gavlen.

 

 

Nejlinge købmandshandel, Heidekærvej 1, 1963 (billedet er fra www.nejlinge.dk)

 

Denne var den anden købmandsbutik, som Arne og Helga havde i Nejlinge. Om sommeren kørte de et ishus ud hver dag, hvorfra far solgte is, slik og flødeboller.

 

 

Arne var med til mors og fars bryllup i 1958.

 

Mor, Far, farmor Helga og farfar Arne

Det kan anes, at Arne har en forbinding på halsen. Far kan ikke huske hvorfor.

 

 

 

Anna 1875

 

 

Anna taler i telefon.

 

 

Anna – vist nok fra hendes havehus, som jeg dog ikke ved mere om. Far husker Anna som ”meget rar. - Hun var ”en stor maskine””

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Min Farfar, Arne

 

Min farfar Arne Peter Julius Nielsen blev født den 3. oktober 1908 i Istedgade 80, 2. sal i København. Min far har ikke så mange oplysninger om ham og hans familie. At finde oplysninger om Arne har været noget af et detektivarbejde, og de første spæde oplysninger fandt jeg endda før data blev tilgængelig på internettet.

 

Arne blev født uden for ægteskab, og så vidt jeg har kunne se af folketællinger, så voksede han op kun sammen med sin mor. Det er også det min far ved om hans opvækst, - og min far har aldrig kendt sin farfar. Jeg har ikke kunne finde fadderskabssagen.

 

Faddere ved hans dåb var Sygeplejerske frk. Petra Olsen, også med adresse på Istedgade 80, 2. sal. Så måske Petra var en ven til Arnes mor, siden hun endda stod fadder. Ud over Petra stod hans morfar Lars Johansen, og hans morbror, Henry Villy Johansen faddere.

 

 

Begivenheder 1908:

·       Bankkrisen i København opstod som følge af en række københavnske bankers involvering i spekulativt boligbyggeri i årene op til 1908.

Kilde: Wikipedia

 

 

Konfirmation
Arne blev konfirmeret i 1922 i Helligkors Sogn. Helligkorskirken ligger i nærheden af Griffenfeldsgade, hvor han boede sammen med Anna, og Stengade. Far mener, at Anna arbejdede i Griffenfeldsgade. Stengade ligger parallel med Griffenfeldsgade. I Stengade boede Anna´s bror Henry Villy Johansen (i 1908), som stod fadder til Arne.

Bopæl

Da Arne blev født, boede de på Sdr. Boulevard 6, 5. sal.

Fra 1911 til 1930 boede han på Griffenteldtsgade 36, 3. sal i København.

I 1940 boede han på Valnøddevej 3, København. Her boede han sammen med min farmor Helga Nielsen, og det var også her min far blev født.

 

Vielse

Arne og Helga Marie Nielsen f. Larsen blev viet i Annisse Kirke den 9. august 1931.

 

Børn

Farfar og farmor fik 3 børn:

·       Inger Grethe

·       Hans Erik (min far)

·       Annie Helle

 

Historie

Jeg har ikke selv kendt min farfar, men i 2003 interviewede jeg min far, - og her er lidt om det, han husker om sin far og mor:

 

1935-1940 ca.

Arne var vild med biler, og under krigen var Arne chauffør på fragtruten ”Box 28” mellem København og Helsinge.

Arne havde over en periode flere chaufførjobs, og fik nogle fine anbefalinger under vejs, - her er én af dem:

 

 

1941 ca.

Arne fik gigt i ca. 1941 og blev dårligt gående. Han stoppede derfor som chauffør på fragtruten, fordi der også var meget tungt arbejde med at bære fragten op og ned af fragtbilen. Han blev portør ”på banen” (Gribskovbanen), det betød, at han sorterede post på Helsinge Station. Han var også ude og rangere vognene.

 

1940-41 ca.

Arne og Helga købte hus på ”Spidsbjerg” (Østergade) i Helsinge. ”Der var kun 4 huse ud af den vej, og vi boede i det 2. hus.” – i dag er det nr. 28 på Østergade.

 

1942-45 ca.

Da han ikke kunne gå mere, blev han buschauffør og kørte mellem Helsinge og Hillerød over Annisse. Ruten hed den gang, ligesom, da jeg var barn, ”734”. I sommersæsonen kørte han også til Vejby og Rågeleje, og ruten Helsinge - Gilleleje.

Rutebilen Helsinge-Gilleleje ejedes af familien Åge Sørensen, Gilleleje. Bilen er i dag veteranbil og bruges i dag (2003) af familien til skovture.

 

Rutebilen Helsinge-Hillerød ejedes af Carl Hansen, Helsinge. Bilen er den samme slags, som den, der kører i filmen ”Bussen”, dansk komedie med Dirch Passer fra 1963. I filmen kører bussen over Pøleå-broen fra Nejede til Annisse og fra Nejede på bakkerne ved Holmegård og videre til Alsønderup, - en rute som vi i familien er ganske bekendt med.

 

- Det var et lille sidespring – tilbage til historien om Arne: Om sommeren kørte han med turister og for ikke at skulle køre frem og tilbage for at sove, boede han i en campingvogn i Rågeleje bag kroen.


1947

I 1947 fik Arne et brev fra sin morbror Henry, som på det kraftigste opfordrer ham til at søge job på ”Luftfartsbusserne”, - jeg ved ikke om det var fordi han var arbejdsløs, eller fordi han bare ville finde et andet arbejde. Henry hentyder også i brevet til, at Arne har ”gode kort (kørekort) på hånden” og at ”anbefalinger skorter det heller ikke på”.

 

1948-1950 ca.

Efter krigen købte Arne og Helga en Købmandsforretning i Alme, de flyttede så ”tilbage” til Nejlinge, hvor de drev købmandsforretning i 4-5-6 år. De havde først 1 forretning, derefter én med en benzintank. Tanken startede som en Ora-tank og mens Arne drev den blev det til Esso.

 

1954-55

Mens far var soldat solgte Arne og Helga købmandsforretningen og købte et ismejeri i Roskilde eller omegn. Far kan ikke helt huske hvor det lå (Faster Annie har senere fortalt, at det lå på Skovbogade – der var meget sol i butikken) – han var kun på besøg én gang i ca. 2 timer, hvor han fik at vide, at hans mor og far var blevet skilt.

      

Herefter - -

Efter at Arne og Helga var blevet skilt, var Arne efterhånden blevet så dårlig af sin gigt, at han ikke længere kunne arbejde - ”han gik helt vandret når han gik” - og han levede af invalide-penge. Han boede på forskellige værelser i Hillerød, og flyttede derefter til nogle invalideboliger i København. Far husker, at det lå i nærheden af Vibenhus.

 

Død

Arne boede til sidst i ”Kollektivhuset” i København. Han døde i 1961, og er begravet på Bispebjerg kirkegård i København.

 

 

Her er min farfars stamtræ, så langt som jeg er kommet i min slægtsforskning.

Under stamtræet kan du læse mere om slægten.

 

 

 

 

Arnes forældre, Anders og Anna

(mine oldeforældre)

 

Anders Peter Nielsen

Følgende er oplyst ved Arne Peter Julius Nielsens dåb om Anders:

       Udl. barnefader til Anders Peter Nielsen.

       Han var togfører.
Boede i Norgesgade 16 (eller 1B), i Esbjerg. 

 

Jeg har forgæves forsøgt at finde flere oplysninger om Anders Peter Nielsen.

 

Anna Christine Frederikke Johansen
Arne’s mor, Anna Christine Frederikke Johansen, blev født den 9. februar 1875 i København.

 

At finde oplysninger om Anna, har været meget tidskrævende og noget af et detektivarbejde.


Bopæl

Så vidt jeg har kunne følge gennem folketællinger, har Anna boet hele sit liv i København, dog på mange forskellige adresser: Saxogade, Dannebrogs Tværgade, Dannebrogade, Sdr. Boulevard, Griffenfeldsgade, Maagevej, Valnøddevej. Disse gader ligger inden for en rimelig snæver radius:

 

 

Begivenheder 1875:

 

·       Kronemønten indføres i Danmark. Den afløser Rigsdaleren.

·       Whiskeydestilleriet Jack Daniel’s grundlægges i Tennessee i USA.


Kilde: Wikipedia

 

 
På Valnøddevej nr. 3 boede Anna fra 1932 til 1935 i stuen. Fra 1935 til 1940, og måske i længere tid, boede hun på førstesalen. Min far boede også på Valnøddevej i stuen sammen med sin mor og far, og hans søstre Inger og Annie. Anna havde 2 logerende boende på førstesalen. Det var Elektriker, Hans Bertram Hansen og Malkeassistent, Carl Hansen. Far husker godt, at Anna boede på førstesalen, og at der også var en mand, der kom og gik, - det var måske disse logerende, han kan huske.

Far kan huske, at det blev talt meget om Griffenfeldsgade, da han var lille, og han har også været inde og besøge ”nogle” derinde i en meget mørk lejlighed
. Det kunne være denne:
Billedet er af Arne, Anna, og så 2 vi ikke kender (måske Annas søster og svoger),

Helga hælder kaffe op, og en pige, vi ikke ved hvem er. 

Far kan huske billedet på væggen med koen. ”Det billede hang hjemme i stuen på Spidsbjerg. Under manden står der ”kom så””.  Far tror, at billedet er fra Annas lejlighed på Valnøddevej, hvor hun boede på første sal og Arne og Helga (og far) boede i stuen. I baggrunden (der, hvor der er meget lys på billedet) er en dør ind til en anden stue.

 

Da far flyttede med sine forældre til Helsinge, flyttede Anna til Bispebjerg i ældrebolig. Far fortalte, at hun boede ved Grundtvigskirken, som hun kunne se fra sit vindue. Efter den tid (da hun ikke kunne klare sig selv længere) flyttede hun til ”De Gamles By” hvor hun boede i mange år, indtil hun døde.


Ugift / navneændring
Under mine undersøgelser om Anna har det undret mig, at hun i en folketælling var anført som enke, men ved hendes død og på hendes dødsattest er anført, at hun er ugift. Det har også været et mysterium, hvorfor hun er født Johansen, men at hun ved hendes død hed Nielsen til efternavn, når hun var ugift. Da jeg endelig fandt kirkebogen for hendes dåb, var der i kirkebogen noteret, at hun havde taget navneændring til Nielsen i 1936, - så var det mysterium løst. Jeg har dog ikke kunne finde hendes ansøgning om navneændringen og dermed heller ikke forklaringen.

 

Erhverv

Anna var Dameskrædderinde ved Arnes dåb.

I 1911-1930 arbejdede hun for Grosserer og Fabrikant August Olsen i Michellsgade. I 1916 tjente hun 780 kroner, havde ingen formue og betalte ikke skat.

 

Død

Anna døde i 1963, 88 år gammel. Hun boede til sidst i ”De gamles By” i København. Hun blev begravet på de anonymes grav på Bispebjerg Kirkegård. Da Anna døde, arvede far, Faster Inger og Faster Annie hver 3.200 kr. Far kan huske, at far brugte pengene til at købe byggegrunden i Annisse. Annie købte telt, som Annie og Gunnar kunne bo i, mens de byggede hus i Ølstykke.

Farmor (Helga) fik 600 kr. som blev brugt til et køleskab.

 

 

Arne’s morfar og mormor, Lars og Ane Elisabeth

(mine tip-oldeforældre)

 

Lars Johannesen

Arnes morfar, Lars Johansen f. Johannesen blev født 26. november 1841 i Heinerup ved Præstø.  Kirkebogen for hans dåb er meget svær at tyde, men det ses, at han blev født uden for ægteskab. Hans mor havde netop forladt Københavns Fattig Forsog i februar 1841. Den udlagte barnefader hed Johannes xx Wigandt.

 

Lars blev gift med Ane Elisabeth Johansen f. Jensen, den 2. juni 1872.

Ane Elisabeth Jensen

Arnes mormor Ane Elisabeth Jensen blev født den 26. marts 1854 i Frederiksværk.

 

Begivenheder 1841:

 

·       Det første kamera, fuldstændig af metal, sendes på markedet af Voigtländer, Wien.

Kilde: Wikipedia

 

Bopæl
Lars tog bopæl i staden (København) i 1960.

 

I 1880 boede familien på Dronningens Tværgade nr. 3 på 2 sal i baghuset. Lejligheden var på 2 værelser. Familien bestod af Lars, hans kone Ane og 3 af børnene, Marie Pouvline, Anna Christine Frederikke og Carl Ludvig Vigandt. På dette tidspunkt har de mistet 1 barn (Jeg har navnet på dette barn). De havde også en tjenestepige i logi, der hed Luvise Amalie Jensen. Huslejen i for denne lejlighed var 78 kr. for et halvt år.

Ligesom datteren Anna, boede Lars også rigtig mange steder i København, bl.a.; - Lille Torvegade, Dannebrogs Tværgade, Saxogade, Ny Stormgade, Gl. Kongevej og Absalonsgade   

 

I maj 1923 bor Lars og Ane på Stengade 24. På dette tidspunkt er Lars næsten 81 ½ år og Ane er 69. Jeg har ikke kunne spore dem længere, og ved heller ikke hvornår de dør.

 

Erhverv

Lars var bagersvend, hvilket både ses at folketællinger og andre kilder, - og min far har også fortalt, at han var bager, - og som han husker det, havde han en bagerforretning omkring Revenfeltsgade.

 

Børn

Lars og Ane havde 6 børn, så vidt jeg har kunne finde frem til:

·       Marie Pouvline Johansen

·       Anna Christine Frederikke Johansen

·       Carl Ludvig Vigandt Johansen, gift med Rasmine Dorthea Johansen f. Hansen

·       Agnes Sophie Johansen

·       Gerda Henriette Johansen

·       Henry Villy Johansen, Gift med Olga Hansine Christiane Johansen

 

Min far har fortalt følgende om Henry og Olga, som var min fars farmors bror og svigerinde:
Henry og Olga kom på besøg mens far boede på Valnøddevej 3 i København. Henry blev kaldt for ”onkel pibekradser (udtalt pivkradser) - fordi han altid rendte med piben hængende ud af munden. Henry og Olga kom kørende med sporvogn til Valnøddevej.

Far har også fortalt: "Henry og Olga kom og besøgte os, da vi var flyttet til Spidsbjerg (Helsinge). Jeg havde lavet en sæbekassebil af nogle gamle brædder og nogle barnevognshjul. Den kunne jeg rigtig køre hurtigt på ned ad bakken
mod Helsinge station. Men så, når nu der ikke var så meget vægt på forhjulene var den svær at styre, og så kunne jeg ikke dreje da Henry og Olga kom gående, - og så kørte jeg lige ind i Henrys ben" Far griner lidt ved tanken siger: ".. der skete ikke så meget med benet... men det var jo ikke så godt".

 

Jeg forestiller mig, at far sikkert har fået lidt skæld ud ved den lejlighed.

 

 

 

Arne’s mormor’s far og mor: Jens og Peternille

(mine tip-tip-oldeforældre)

 

Jens Larsen
Jens blev født ca. 1813 i Skibby

Peternille Larsdatter

Peternille Larsdatter blev født den 20. november 1820 i Ålsgaarde, Hellebæk

 

Som 20 årig var hun tjenestepige i Frederiksværk (Vinderød sogn) hos Christian Tøgberg, som var bogholder.

 

Erhverv

Jens var støberiarbejder, - og når der står det i folketællingen, og de bor i Frederiksværk, så er det på Frederiksværk Stålvalseværk.

 

 

Begivenheder 1820:

·       H.C. Ørsted opdager elektromagnetismen.

·       Antarktis opdages.

·       Studenterforeningen stiftes

 

Kilde: Wikipedia

 

 

Børn

Jens og Pernille fik minimum disse børn:

·       Lauritz Peter Jensen

·       Ludvig August Jensen

·       Laurense Emilie Jensen

·       Ane Elisabeth Jensen

·       Pouline Juliane Jensen

·       Louise Amalie Jensen

 

Arne’s oldemor’s forældre Lars Pedersen og Marie Lisbeth Andersdatter.

(mine tip-tip-tip-oldeforældre)

 

Jeg har ingen yderligere oplysninger om Lars og Marie.

 
Kilder:

Statens Arkiver for kirkebøger, folketællinger m.m.

Internettet

Wikipedia

Fortællinger og materiale fra min familie.